Skärpning !
17 av 24 handlare i Halmstad kan inte förvara kött korrekt. Varför är det så? Vet de inte hur kött och andra kylvaror ska hanteras eller struntar handlarna i det som kunden inte ”ser”? Hur långt ska det gå innan de tar sitt ansvar? Ska det dröja lika länge som hos en hamburgerkedja(Jack in the Box) i USA tills de förstå riskerna med felhantering av kött. Där dog flera barn och många fick bestående njurskador på grund av att de serverade dåligt kött. Köttet innehöll för höga mängder av e-colibakterier på grund av en transporthantering.
Som konsument kan du själv enkelt kontrollera om din butik tar sitt ansvar:
- Alla kyl- och frysdiskar ska ha en termometer. Den ska visa högst +8ºC för kylvaror eller minst -18ºC för frysvaror.
- Därtill finns det i alla kyl- och frysdiskar en markering med en liten pil som förklarar hur högt eller långt ut varorna får placeras i kyl- och frysdiskarna för att får behålla rätt temperatur.
Påpeka i butiken om de lagrar varorna fel eller ring till din kommun så tar de tag i det. Vi kristdemokrater i Halmstad vill inte att det ska krävas ett dödsfall för att handlarna ska ta sitt ansvar så vi konsumenter kan känna oss säkra när vi handlar mat.
Magnus Hedman,
Ordförande, kristdemokraterna i Halmstad
Anneli Hammar
Kristdemokraterna i Halmstad
Vice ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden