Satte kaffet i halsen…

på morgonen när jag vecklade upp Hallandsposten, då jag läste dagens debattartikel ”En risk att vara småföretagare”. Till min förundran var den underskriven av 4 Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Halland. Mitt i texten får jag syn på texten: ”Landets företagare lämnar ett mycket viktigt bidrag till den gemensamma välfärden” kan inget annat än instämma, men jag som kristdemokrat undrar jag hur citaten kunde hamna mitt i en socialdemokratisk debattartikel. För socialdemokraterna är inte speciellt kända med att vara företagarvänliga.

I debattartikeln läser jag att de vill förbättra företagarnas situation genom att sänka arbetsgivaravgifterna för de företag som nyanställer under valåret, (i år och nästa år). Förefaller som valfläsk tycker jag, men vad gör inte socialdemokraterna för att få lite fler röster…..

Varför skrotar ni inte istället sambeskattningen i sjukförsäkringen som ni Socialdemokrater införde 2004? Sambeskattningen delar in arbetsmarknaden i ett A- och ett B-lag.

Vi kristdemokrater vill få fler människor i arbete genom att minska risken som en arbetsgivare tar när han nyanställer. Ni socialdemokrater har istället gjort tvärt om när ni införde sambeskattningen vid sjukskrivningar. Den leder till en utgallring av de svagaste i samhället. Långtidssjukskrivna, kroniskt sjuka och funktionshindrade får det svårare att hitta arbeten att gå till. Ett sådant samhälle vill vi Kristdemokrater inte ha.

För långt ifrån all ohälsa kan relateras till arbetslivet. Olika undersökningar pekar på att så mycket som 60-70 % av sjukskrivningarna kan tillskrivas orsaker utanför arbetsplatsen. Det är hela livssituationen som påverkar hur man mår. Därför tycker vi kristdemokrater att det är orimligt att ensidigt belasta arbetsgivaren för alla ohälsoproblem som kan tänkas drabba den anställde.

Den är helt uppenbart det socialdemokraterna gjorde 2004 inte är gjort för de svaga i samhället. Dess enda syfte är att snygga till statistiken i statsbudgetens utgiftstak så socialdemokraterna slipper ta ansvar för den växande ohälsan. Vi Kristdemokrater avvisar förslaget och är inte ensamma om det. Inte bara arbetsgivarnas organisationer håller med oss utan också LO, SACO m.fl. avvisade förslaget när det infördes.

 

Magnus Hedman,

Ordförande, Kristdemokraterna i Halmstad


Varför mörkar SVT sanningen?

Efter söndagskvällens Dokument Inifrån undrar jag vad SVT har för syfte med att skildra riksdagspartierna. Först ut i serien var moderaterna, med Fredrik Reinfeldt ”utmanaren”. Därefter var det dags att sätta Kristdemokraterna i fokus, då väljer man att ägna halva programtiden åt personer som inte har med partiet att göra och benämner programmet för ”Bögfaktorn”.

- Vår familjepolitik lämnas därhän, som enligt undersökningar större delen av svenska folket delar vår uppfattning, att föräldrarna och inte Göran Persson är bäst lämpade att avgöra hur barnen ska vårdas.


- Vår äldrepolitik där vi poängterar samhällets ansvar att ge våra äldre en värdig omsorg nämner SVT inte ett ord om.


- Vår näringslivspolitik som av många företagare bedöms vara den som ger de bästa förutsättningarna för tillväxt och ökad sysselsättning. Detta har lett till att många företagare aktivt har sökt sig till vårt parti, men detta har noll och intet intresse för SVT:s redaktörer.


- Slutligen negligeras vår miljöpolitik, där exempelvis EU-parlamentarikern Anders Wijkman fått en prestigefylld internationell utmärkelse för sitt miljöarbete!

 

Den bild som målas upp är totalt missvisande. Jag undrar om SVT har för avsikt att utmåla oss som udda mörkermän som vill tvångskristna vårt land när de plötsligt börjar fokusera debatten kring Åke Green, som inte är kristdemokrat. Sedan som grädde på moset väljer man att använda sig av en aktiv moderat politiker, Thomas Ekman, från Oskarshamn, som representant för kristdemokraterna! Den enda kvinna som kommer till tals är Dagmar Heurlin, som uppges vara en av partiets grundare. Detta är dessutom fel. Hon var riksdagsledamot för högern fram till 1968 och var således inte delaktig när det kristdemokratiska partiet bildades.

 

Programmet blandar på ett försåtligt sätt in klipp från gudstjänster och lovsångsmöten för att skapa bilden av en udda och sekteristisk rörelse. Varför nämns inte de personer, likt undertecknad, som inte syns i kyrkor och kapell, moskéer eller synagogor, men som ändå väljer att engagera sig med liv och lust i partiarbetet? Varför väljer SVT bara att lyfta fram enskilda kristdemokraters kristna engagemang och inte deras engagemang i idrottsrörelsen, Röda Korset, Lions och andra ideella föreningar? Skulle det ge en för ”normal” bild av kristdemokraterna?

 

Nej, Dokument Inifrån har misslyckats i att visa vad kristdemokraterna verkligen står och arbetar för. Vi välkomnar alla som vill söka sanningen att kontakta oss. Vi vet bättre än SVT vad kristdemokratin står för.

 

Magnus Hedman,

Ordförande, Kristdemokraterna i Halmstad


Grattis Persson!

I dagarna är det 10 år sedan du blev partiledare för socialdemokraterna. Sedan dess har mycket gått åt fel håll. Antalet vårdplatser var 1994 46000  idag är de 18 000 färre. Fler och fler hamnar i permanent utanförskap. Antalet sjukskrivningar och förtidspensioneringar har exploderat. Rehabiliteringen är underdimensionerad. Antalet företagare i landet har minskat med 20 000 jämfört med 1994. Regelkrånglet har - trots löften om förenklingar - blivit allt mer betungande. Arbetslösheten är mycket hög trots en långvarig internationell högkonjunktur.

Med Persson vid makten har fler blivit beroende av staten för sin försörjning, vilket urholkat resurserna till vården, skolan och omsorgen. Utvecklingen måste brytas  Sverige behöver en ny politik som förbättrar villkoren för nyanställningar och företagande. Bara så kan välfärden räddas.

Magnus Hedman, Ordförande
Kristdemokraterna i Halmstad

Varför så tyst Ulvskog?

För två veckor sedan avslöjade Sveriges Radios Ekoredaktion att LKAB:s vd Martin Iverts hade ett förmånligt pensionsvillkor. Då Marita Ulvskog att det verkar helt orimligt att ha pensionsavtal som ger ett sådant utfall. Och menade att det inte kan vara i enlighet med ägarnas, statens, intentioner. Att det överhuvudtaget tecknats ett så förmånligt avtal skyllde hon på att LKAB:s styrelseordförande är hämtad från det privata näringslivet.

Tidningen Metro avslöjar idag att Systembolagets vd Anitra Steen har ett pensionsavtal som kan få vilken börsdirektör som helst att bli grön av avund. Trots det har det varit märkvärdigt tyst från socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog. Inte kan väl hennes guldkantade avtal vara förenligt med ägarnas intentioner? Och är det inte än mer orimligt att en vd som kommer från de egna leden får en pension som på ett så tydligt sätt bryter mot regeringens riktlinjer?


Anitra Steen, som förutom att vara vd för Systembolaget också är gift med statsminister Göran Persson, ett pensionsavtal som är mer förmånligt än Martin Iverts. Samtidigt som Iverts får 65 procent av lönen från det han fyller 60 år och fem år framåt, får Anitra Steen hela 70 procent av lönen. När Iverts pension sänks till 50 procent av avgångslönen på hans 65 års dag, får Anitra behålla sin höga pension livet ut.


Jag som kristdemokrat ställer mig ofta frågan hur länge socialdemokraterna, som parti, ska få tillåtas sno åt sig av våra hårt inarbetade skattekronor. Det är dags att låta allians för sverige städa upp den rödgröna röran efter valet 2006.

Magnus Hedman
Ordförande för kristdemokraterna i Halmstad.