Felciterad

Såg när jag öppnade hallandsposten i morse att jag har blivit felciterad från igår:

http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.453549

"Men vad gäller rättegången mot The Pirate Bay hettade det till lite mellan blocken: Magnus Hedman (KD) var emot fildelning och Aida Hadzialic (S) mer positiv. Till slut enades de i alla fall om att rättegången borde tas om eftersom domaren var jävig."


Här har jag blivit lite felciterad, jag ansåg att domen mot piratebay var riktig eftersom uppsåtet är att sprida upphovsrättsskyddat material. De hade inte heller frånskrivit sig ansvaret genom att meddela de som la upp material på deras tracker och sida att det är olagligt att lägga ut material som man inte äger rättigheterna till. På Blocket.se måste varje person som lägger upp en annons bocka i ett fönster där det står att det som läggs ut för försäljning inte är stulet osv. På det viset klarar sig blocket ifrån att begå brott såsom häleri.


Sedan drog Aida paralleller mellan vägverket och piratebay, att de båda ger möjlighet att begå brott. Jag förstår hennes ställningstagande och vilka följder det kan få, men hon missade en väsentlig skillnad och det är uppsåtet. Piratebay hade ett uppsåt, inte minst med namnet - Pirate Bay - att tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material. Vägverket har inte uppsåtet att tillgängliggöra flyktvägar för bankrånare när de bygger vägar. Där är det en väsentlig skillnad.

Av ovanstående anledningar anser jag att domen var rätt utifrån gällande lagstiftning, däremot så är jag för fildelning både vid frukostbordet och över internet. Jag har exempelvis med två partikollegor skrivit en partimotion om att utreda möjligheterna att legalisera icke-kommersiell fildelning och skrivit flera inlägg i sociala medier.

Magnus Hedman
Kandidat till Europaparlamentsvalet för kristdemokraterna


Valborg idag

Ja nu är det valborg och min 37:e födelsedag. I vanliga fall brukar vi ha vårfest i dagarna två. Den ena dagen brukar vi vika åt släkten och den andra firar vi med våra vänner. I år får det räcka med släkten, för vi är lite upptagna resten av helgen så vi kan inte ha två fester och att slå ihop dem går inte längre på grund av alla barnen. Närmsta släkten, syskon och deras barn och våra respektive föräldrar blir vi 11 vuxna och 7 barn det räcker gott för att fylla vårt vardagsrummet.

Ha det gott alla, nu ska jag börja förbereda kvällen,

Magnus Hedman
Kandidat till Europaparlamentet för kristdemokraterna

Träffade ungdomar igår kväll

Igårkväll var jag med på en sammankomst på andersbergsmedborgarserviceen. Inbjudna var ungdomar från området och vi unga som sitter i kommunfullmäktige i Halmstad. Jag som igår var 36år fick vara med nästan på nåder... gränsen var egentligen 35 år.

Upplägget var kul, arrangören gjorde upp en linje med ja och nej i ändarna längs golvet som vi och ungdomarna skulle ställa oss på beroende på hur vi vi svarade på frågorna. Sedan var det lite diskussion om varför vi valde att ställa oss där som vi gjorde. Frågorna innefattade allt från surrogatmammor till fildelning.

När vi var klara bjöds det på välsmakande pizza och diskussionerna blev lite lättsammare. Jag tyckte detta var en fullträff. Ett bra och lättsamt sätt skapa möten mellan ungdomar och oss politiker som jag tycker vi borde göra fler gånger.

Magnus Hedman
Kandidat till Europaparlamentet för Kristdemokraterna

Bloggen varit nere en tid....

Ber om ursäkt om bloggen varit nere en tid. Har pysslat om familjen rätt mycket och sen när hösten 2008 och jag hade mer tid så var bortglömt. Nog med Ursäkter nu är den i gång  igen i alla fall och min 11 månaders pojk börjar att ta sina första stapplande steg.

Från det ena till det andra så satt jag och läste DN precis.
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/sverker-lenas-nojesindustrin-har-hamnat-i-daligt-sallskap-1.853013
Jag får gratulera journalisten Sverker Lenas till en mycket intressant vinkel i fildelningsdebatten. Jag har själv varit rätt skeptiskt till den långa upphovsrätten. Själv funderar jag på ett tillägg i en motion som jag skrev tillsammans med två kollegor till vårt riksting i sommar som lyder:

- verka för att likställa och harmonisera all imaterialrätt till 10 år därefter fritt att använda för alla.


Det skulle skapa mer välstånd för oss alla än att gå den andra vägen med ökad protektionism, höjda tullar och ökad upphovsrättstid. Jag sörjer när EU-precis valde att höja upphovsrätten från 50år till 70år.

Precis Sverker skriver i sin artiken så är det en bredare lobbyism bakom än vad antipiratlobbyn vill ge sken av. Det skrämmer mig när samhället som vi lever i börjar inskränka allt mer på våra medborgliga rättigheter och chanser att skapa välstånd. 

När Losec-patent gick ut så kunde många fattiga få ta del av dessa framsteg, detsamma gäller AIDS-mediciner som är väldigt dyra innan patenten går ut. Tänk vilka priser och stagnation i välfärd det skulle bli om de också får igenom förlängda patent likt upphovsrätten. En sådan framtid vill jag verka för att vi slipper se.


Magnus Hedman
Kandidat till Europaparlamentet för Kristdemokraterna.