Yrkeshögskola lyfter utbildningssystemet

Med ett yrkeshögskolesystem tar vi ett stort kliv för att gynna den lokala arbetsmarknaden och företagandet. Men framförallt är det ett sätt att föreverkliga drömmar för den som vill ha något annat än akademiska studier. Jag ser att kristdemokratisk politik förverkligas.

- Ett ramverk kallat yrkeshögskolan ska skapas. Syftet är att säkerställa kvalitet och rättssäkerhet för de studerande samt förenkla regelverken, öka tydligheten och förbättra informationen till både studerande och arbetsmarknad.

- Socialdemokraternas mål att hälften av en årskull ska genomgå akademisk högskola var orealistiskt och svarade inte mot företagens och arbetsmarknadens behov. Återkommande undersökningar från organisationen Företagarna visar att bristen på yrkeskompetent arbetskraft är ett vanligt hinder för småföretagens expansion. Yrkeshögskolan kan bättre tillgodose detta än den ensidig akademisering som Socialdemokraterna drivit.
- Ramverket medverkar till effektivare resursanvändning, till tydligare prioriteringar med utgångspunkt i arbetslivets behov samt till mer likvärdiga ekonomiska villkor för anordnare och de studerande. Ramverket ska också medverka till att säkerställa tillgång på sådana yrkeskvalifikationer som efterfrågas av arbetslivet.

- Det ska bli roligt att se premiärband klippas för yrkeshögskoleformen den 1 juli 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback